Składniki, 12 dużych ciasteczek:
120g masła orzechowego 100%
100g masła
120g ksylitolu
1 jajko
170g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
50g posiekanej gorzkiej czekolady
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Masło, ksylitol oraz masło orzechowe w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem na gładką puszystą masę (ok. 5 min). Dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy i miksować jeszcze 2 minuty. Makę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i dodać do masy, chwilę zmiksować (masa będzie bardzo gęsta). Łyżką wmieszać kawałki czekolady. Rękami formować kulki, a następnie delikatnie je spłaszczać (ciasto w trakcie pieczenia rozejdzie się na boki). Piec 15-17 minut w 180 st. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przejmować się dość miękką konsystencją po wyjęciu - ciasteczka stwardnieją po ostudzeniu :)
Wartość energetyczna 1 ciasteczka: 218 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz