środa, 2 listopada 2016

Batoniki musli

Batoniki musli są przepyszne. Niestety, te kupowane w sklepach mają to do siebie, że zawierają mnóstwo niepotrzebnych chemicznych dodatków. To one sprawiają, że pomimo składników takich jak zboża czy bakalie, nie są już do końca takie zdrowe jak deklarują producenci.  Ta wersja batoników jest równie smaczna (a odważę się nawet stwierdzić że smaczniejsza!) niż sklepowe opcje i znacznie zdrowsza. Co oczywiście nie oznacza, że można ją spożywać bez ograniczeń - w końcu miód to wciąż cukry proste, z którymi tak czy inaczej nie należy szaleć :)

Składniki, 14 sztuk:
1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki orzechów i ziaren (u mnie pestki dyni, słonecznik, orzechy włoskie oraz owoce goji)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki miodu
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
1 szklanka preparowanego ryżu/amarantusa

Przygotowanie:
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypać wiórki, płatki i miks orzechów, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i prażyć 5-7 minut (uwaga na wiórki kokosowe, szybko się palą!). Miód i olej kokosowy rozpuścić w garnuszku. Wszytskie składniki wymieszać wraz z owocami goji oraz ryżem/amarantusem, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wyrównać warstwę i mocno ugnieść. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 160st. przez 20 minut. Kroić na batony po dokładnym ostudzeniu. Po wyjęciu z pieca masa może wydawać się jeszcze dość miękka - stwardnieje z czasem.

Wartość energetyczna 1 batona: 162 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony malacukierenka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...