sobota, 3 grudnia 2016

Batoniki "Bounty"

Jeśli lubicie kokosa pokochacie ten przepis :) Ta wersja zawiera zaledwie kilka składników i jest dużo zdrowszą opcją niż klasyczne, znane nam batony. Choć przygotowanie jest dość proste, trzeba uzbroić się w cierpliwość na czas zastygania masy, a następnie czekolady. Ale wierzcie mi, warto poczekać :)

Składniki, 12 sztuk:
200 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu (lub więcej do smaku)
1,5 gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
kilka łyżek mleka (zwykłego lub roślinnego)

Przygotowanie:
W niewielkiej ilości ciepłego mleka kokosowego (np. podgrzanego na gazie) rozpuścić ksylitol, wymieszać z resztą, następnie dobrze je schłodzić. Połączyć z wiórkami kokosowymi. Z powstałej kokosowej masy rękami formować batoniki, układać na talerzyku. Schłodzić 30 minut w zamrażarce lub dłużej w lodówce (masa się wtedy dobrze zestali). W międzyczasie w naczyniu włożonym do gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać kilka łyżek mleka (około 5-7), aby uzyskać wyraźnie lejącą się konsystencję. Całe batoniki obtaczać w czekoladzie, odłożyć na talerz. Schłodzić w lodówce (min. 1h), aż czekolada się zestali.

Wartość energetyczna 1 batonika: 243 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...