środa, 2 listopada 2016

Pełnoziarniste muffinki z jabłkami z kruszonką z płatków owsianych

Muffinki to fantastyczna alternatywa dla klasycznych ciast. Od razu poporcjowane, łatwe do przygotowania, nie wymagają dzielenia i same w sobie wyglądają fantastycznie - bez żadnych polew czy lukrów. Klasyczne muffinki zawierają zwykle białą, oczyszczoną mąkę oraz sporą ilość cukru, które z powodzeniem można zastąpić mąką z pełnego ziarna oraz ksylitolem. Smakują wówczas równie dobrze, a są znacznie bardziej syte i mają znacznie więcej wartości odżywczych. Ta wersja jest idealna na jesień - z jabłuszkiem, imbirem i cynamonem. I ten zapach w kuchni w trakcie pieczenia... :)

Składniki, 12 muffinek:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
100g ksylitolu
2 jajka
250ml maślanki
60 ml rozpuszczonego masła / oleju kokosowego
1 średnie jabłko
Kruszonka:
2 czubate łyżki płatków owsianych
1 łyżka masła
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, dodać ksylitol oraz pokrojone w drobną kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać jajka, maślankę oraz rozpuszczone masło. Składniki wymieszać ze sobą. Masę nałożyć do foremki wyłożonej papilotkami, posypać kruszonką. Kruszonka - płatki owsiane przemielić chwilę w rozdrabniaczu razem z masłem i miodem. Powstałą kruszonkę wyłożyć na babeczki. Piec przez około 20 minut aż patyczek będzie suchy, a kruszonka lekko się zezłoci.

Wartość energetyczna 1 babeczki: 188 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony slodkiefantazje.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...