Składniki, 12 muffinek:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
100g ksylitolu
2 jajka
250ml maślanki
60 ml rozpuszczonego masła / oleju kokosowego
1 średnie jabłko
Kruszonka:
2 czubate łyżki płatków owsianych
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, dodać ksylitol oraz pokrojone w drobną kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać jajka, maślankę oraz rozpuszczone masło. Składniki wymieszać ze sobą. Masę nałożyć do foremki wyłożonej papilotkami, posypać kruszonką. Kruszonka - płatki owsiane przemielić chwilę w rozdrabniaczu razem z masłem i miodem. Powstałą kruszonkę wyłożyć na babeczki. Piec przez około 20 minut aż patyczek będzie suchy, a kruszonka lekko się zezłoci.
Wartość energetyczna 1 babeczki: 188 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony slodkiefantazje.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz