środa, 2 listopada 2016

Papryki faszerowane komosą ryżową i mielonym indykiem

Faszerowane warzywa to świetna opcja, jeśli nudzą się już nam kotlety, sosy czy klasyczne gulasze. Danie przygotowane w ten sposób wygląda kolorowo i bardzo efektownie. Co więcej - jest znacznie wygodniejsze do podania :) W mojej wersji mięsko mielone połączone jest z komosą ryżową, ale z powodzeniem można zastąpić ją kaszą jaglaną czy brązowym ryżem - będzie równie smaczne.

Składniki, 6 porcji:
500g mięsa mielonego z indyka
100g komosy ryżowej
300g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów / 1 kartonik passaty pomidorowej
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
1,5 kulki mozarelli
6 papryk
oregano, lubczyk, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Komosę ugotować. W międzyczasie na dużej patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość chwilę przesmażyć, następnie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusić aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość, a woda którą puszczą odparuje. Dodać mięso mielone z indyka, dokładnie rozdrobnić i smażyć około 3-5 minut aż się zetnie. Dodać ugotowaną komosę, oraz zmiksowane pomidory lub passatę oraz sos sojowy. Wymieszać, chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Piekarnik rozgrzać do 200st. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Nakładać farsz do wydrążonych papryk, na wierzchu położyć mozarellę. Ułożyć na blaszce, piec około 30 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji: 325 kcal

Przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...