czwartek, 3 listopada 2016

Chilli con carne

Bywają czasem takie dni, że na obiad zlatuje się cała rodzina. Przygotowanie posiłku dla 6-8 osobowej gromadki kojarzy się zwykle z mnóstwem brudnych naczyń w zlewie i ogromną ilością garnków niezbędnych do ugotowania takiej ilości jedzenia. Jeśli wiecie o czym mówię, to doskonale sprawdzi się tutaj chilli con carne! Świetne, jednogarnkowe danie, które przygotowuje się całkiem sprawnie i oszczędza wiele czasu związanego z późniejszym zmywaniem :)

Składniki, 6 porcji:
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 papryki czerwone
1 łyżeczka chilli mielonego
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 puszka ciecierzycy
1 puszka czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów krojonych
500g mięsa mielonego wołowego
2 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę, marchew, paprykę i seler pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju w dużym garnku. Dodać chilli, kmin, cynamon, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć około 5 minut aż warzywa nieco zmiękną. Dodać fasolę, cieciorkę oraz pomidory, a następnie mięso. Rozdzielić je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Następnie dodać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 1h co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem basmati i łyżką gęstego jogurtu.

Wartość energetyczna 1 porcji (bez ryżu): 323 kcal


Oryginalny przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" Jamiego Olivera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...