Poniedziałkowe przekształcenie rosołu w pomidorówkę to chyba klasyka w większości domów :) Ta wersja jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna, niż zwykłe dodanie koncentratu pomidorowego. Dodatek bazylii i mozarelli nadaje zupie włoskiego charakteru. Najlepsza ze świeżych pomidorów, ale poza sezonem doskonale sprawdzi się również dobrej jakości passata.
Składniki, 4 porcje:
3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 dużych pomidorów lub 700ml passaty pomidorowej
2 marchewki
1 pietruszka
700 ml bulionu
1 łyżeczka oregano suszonego
świeża bazylia, sól i pieprz do smaku
1 kulka mozarelli (100g)
4 łyżeczki pestek słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulkę oraz czosnek. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć około 5 min co chwila mieszając. Następnie dodać obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone pomidory lub wlać passatę pomidorową. Chwilę przesmażyć i zalać gorącym bulionem. Gotować około 15 minut aż warzywa zmiękną. Zblendować i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Podawać gorącą z kawałkami mozarelli i lisktami świeżej bazylii.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz