poniedziałek, 27 marca 2017

Pełnoziarniste muffinki bananowe z masłem orzechowym i czekoladą

Połączenie banana z masłem orzechowym od pierwszego kęsa było dla mnie czymś absolutnie fantastycznym! Od tamtej pory próbuję różne warianty tego zestawu - najczęściej pod postacią owsianki, która w takiej wersji pojawia się często w proponowanych przeze mnie jadłospisach. Tym razem powstały muffiny na bazie mąki pełnoziarnistej, do których nie trzeba dodawać dużej ilości słodzideł - wystarczą 2 łyżki miodu, choć moim zdaniem byłyby całkiem słodkie nawet bez tego dodatku. Słodkości nadają już same rozgniecione, dojrzałe banany, które przepięknie pachną podczas pieczenia!

Składniki, 12 muffinek:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
3 dojrzałe banany
1 czubata łyżka masła orzechowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Przygotowanie:
Banany blendujemy z miodem, masłem orzechowym, olejem oraz jajkami. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz czekoladą. Składniki łączymy ze sobą łyżką, przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20 minut w 200 st. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Wartość energetyczna 1 muffinki: 261 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony littlehungrylady.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...