Składniki, 2 porcje:
1 mała gruszka
2 duże garście dowolnego miksu sałat (np. z rukolą)
6 grubo posiekanych orzechów włoskich
50g sera pleśniowego (rokpol/lazur/gorgonzola)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na talerzach rozłożyć miks sałat, delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Gruszkę przekroić na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż na plasterki. Położyć na sałatach, skropić cytryną. Ser pleśniowy pokroić w małą kosteczkę lub pokruszyć na gruszki, posypać orzechami. Z oliwy, startego czosnku, miodu, octu, soli oraz pieprzu zrobić dressing. Polać po sałatce.
Wartość energetyczna 1 porcji: 300 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz