poniedziałek, 27 marca 2017

Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Pierwsze raz kiedy natknęłam się na połączenie gruszki oraz sera pleśniowego - przyznam szczerze - miałam bardzo duże wątpliwości. Jednak jako że testowanie nowych połączeń smakowych jest dla mnie na porządku dziennym - zdecydowałam się na wypróbowanie i tego zestawu. Zderzenie tak skrajnych smaków jest naprawdę fantastyczne! Choć nie polecam nadużywania serów pleśniowych w codziennej diecie, takie urozmaicenie swojego menu raz na jakiś czas jest naprawdę w porządku!

Składniki, 2 porcje:
1 mała gruszka
2 duże garście dowolnego miksu sałat (np. z rukolą)
6 grubo posiekanych orzechów włoskich
50g sera pleśniowego (rokpol/lazur/gorgonzola)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na talerzach rozłożyć miks sałat, delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Gruszkę przekroić na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż na plasterki. Położyć na sałatach, skropić cytryną. Ser pleśniowy pokroić w małą kosteczkę lub pokruszyć na gruszki, posypać orzechami. Z oliwy, startego czosnku, miodu, octu, soli oraz pieprzu zrobić dressing. Polać po sałatce.

Wartość energetyczna 1 porcji: 300 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...