poniedziałek, 27 marca 2017

Szaszłyki z kurczaka z ananasem i papryką z ryżem curry z warzywami

Choć szaszłyki kojarzą się głównie z latem i sezonem grillowym, nie ma żadnych przeszkód aby przygotować je nawet zimą. Wystarczy grill elektryczny lub najzwyklejsza na świecie patelnia grillowa. Grillowany ananas fantastycznie mięknie i mam i nadaje całemu daniu przyjemnej słodkości - o ile oczywiście lubicie takie połączenia. W połączeniu z ryżem curry tworzy fantastyczne danie z nutką orientu.

Składniki, 2 porcje:
200-300 g piersi z kurczaka
1/2 mniejszego ananasa (ok. 150g)
1/2 papryki
czosnek, oregano, kurkuma, tymianek, mielona papryka, sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
100 g brązowego ryżu
łyżka oleju (lub najlepiej oliwy z pomidorów).
4 suszone pomidory
1/2 pora (biała część)
curry

Przygotowanie:
Szaszłyki: Kurczaka pokroić na większą kostkę, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami oraz olejem, wymieszać. ananasa pokroić w kostkę, paprykę w cząstki podobnej wielkości. Składniki nadziewać na patyczki, ułożyć na naczyniu, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Grillować na grillu elektrycznym/patelni grillowej około 10 minut co jakiś czas obracając.
Ryż: Ryż brązowy ugotować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, Poddusić kilka chwil aż por zmięknie, dodać drobno posiekane suszone pomidory, posypać curry (ok. 1/2 łyżeczki). Dodać ugotowany ryż, wymieszać. Podawać z ulubioną sałatą.

Wartość energetyczna 1 porcji (szaszłyki ze 100 g mięsa + ryż): 492 kcal

Oryginalny przepis (szaszłyki) pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...