niedziela, 26 marca 2017

Pieczona pierś z indyka - pyszna domowa wędlina

Mięsa pieczone w całości, które można wykorzystać później na zimno na kanapki mają ogromny plus - w porównaniu do sklepowych wędlin mamy pewność, że nie mają w składzie całej masy zbędnych dodatków do żywności. Ja tym razem wykorzystałam filet z indyka, a dzięki dodatkowi licznych przypraw mięsko jest pyszne i bardzo aromatyczne. Pieczenie w rękawie natomiast pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności.

Składniki:
1 kg piersi z indyka
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
szczypta zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Pierś z indyka opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce dokładnie wymieszać składniki marynaty - olej, musztardę, przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie ponacierać indyka. Przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 3-4 h, a najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowaną pierś przełożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie go spiąć, a następnie zrobić 2-3 małe nacięcia aby dać ujście powstającej podczas pieczenia parze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piec 25 minut (grzałka dolna i górna). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175 st. i piec kolejne 35 minut. Po upływie godziny rozciąć folię, odsłonić indyka i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić w lodówce.


Oryginalny przepis pochodzi ze strony anikagotuje.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...