wtorek, 7 marca 2017

Muffinki żytnie ze szpinakiem, papryką i ricottą

Ten przepis powstał, kiedy poszukiwałam inspiracji na jakiś fajny, prosty i syty lunch, który bez problemu można zabrać do pracy. Tak urodził się pomysł na wytrawne muffinki. Oryginalny przepis zawierał w składzie zwykłą mąkę pszenną - ja postanowiłam swoją wersję ulepszyć i zrobić małą podmianę na coś znacznie zdrowszego. Muffinki wyszły fantastyczne, syte i bardzo aromatyczne. Z pewnością urozmaicą Wasze codzienne menu :)

Składniki, 12 sztuk:
280 g mąki żytniej pełnoziarnistej
250 g ricotty
250 g świeżego szpinaku
1 płaska łyżeczka masła
1 średnia papryka czerwona
30 g żółtego sera, startego na drobnych oczkach
2 jajka
250 ml mleka
60 g oleju roślinnego / roztopionego masła
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, mieszać aż zmniejszy swoją objętość. Dodać rozgnieciony przez praskę lub posiekany ząbek czosnku, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, czosnek granulowany, oregano, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, oraz podduszony szpinak i wymieszać. W osobnym naczyniu rozbić jajka, dodać mleko oraz olej, dokładnie razem roztrzepać. Wlać do składników suchych, wymieszać krótko do połączania się składników, następnie dodać ricottę i ponownie wymieszać (masa będzie dość gęsta). Nakładać do foremki wyłożonej papilotkami, posypać startym serem żółtym i piec około 25 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, po 5-10 minutach babeczki wyjąć z foremki na deskę. Zostawić do ostudzenia.

Wartość energetyczna 1 muffinki: 197 kcal 



Oryginalny przepis pochodzi ze strony kulinarnamekka.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...