czwartek, 13 października 2016

Crumble z płatków owsianych ze śliwkami

Śliwki to jedna z lepszych rzeczy w sezonie jesiennym. Słodko-kwaśna i wyrazista w smaku. Z dzieciństwa kojarzę ją najlepiej w postaci klasycznego kruchego ciasta, przełożonego właśnie śliwkami z cukrem pudrem na wierzchu. Opcja ta - choć oczywiście smaczna - niestety jest również dość kaloryczna i niestety niezbyt wartościowa. Stąd też pojawił się pomysł, aby połączyć ją z chrupiącymi płatkami owsianymi. Wersja na ciepło - na jesień najlepsza :-)

Składniki (około 4 porcje):
ok. 300g śliwek
szklanka (130g) płatków owsianych
łyżka soku z cytryny
3 płaskie łyżki miodu
20g masła

Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy 1 łyżką miodu. Płatki owsiane, resztę miodu, sok z cytryny oraz masło wrzucamy do rozdrabniacza i chwilę miksujemy, aby połączyć składniki. Wykładamy kruszonkę na śliwki. Zapiekamy w 180 st. przez około 20 minut, aż płatki ładnie się zrumienią.

Wartość energetyczna (1 porcja): 238 kcal


Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...