Komosy ryżowej używam już od dawna, głównie jako dodatek do mięsa i ryby w ramach drugiego dania. Sama w sobie ma lekko słodkawy posmak, dlatego osobiście bardzo lubię zestawiać ją z wątróbką drobiową oraz jabłkiem. Natomiast rzadko kiedy przygotowywałam ją na słodko. Gdzieś w internecie znalazłam jakiś czas temu inspirację do zestawienia jej w taki oto sposób - z letnimi owocami i kokosem. Z czystym sumieniem stwierdzam, że takie połączenie okazało się wręcz idealne!
Składniki, 2 porcje:
1/3 szklanki komosy ryżowej
pół szklanki borówek amerykańskich
pół szklanki malin
1 jajko
80 ml mleka kokosowego
1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Komosę ryżową ugotować. Dodać do niej owoce, wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać. Zalać jajkiem roztrzepanym z mlekiem kokosowym i ksylitolem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 st. przez 15-20 minut.
Wartość energetyczna (1 porcja): 300 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz