Amerykańskie naleśniki jadłam po raz pierwszy kilka lat temu w amerykańskiej restauracji. Podano mi je wtedy z ogromną ilością syropu klonowego, który - choć jest idealnym dodatkiem do tego dania - w takim natężeniu spowodował, że były one po prostu mdłe. Ta wersja jest o niebo lepsza. Choć można pozwolić sobie tutaj na niewielki dodatek syropu, ja uważam że najlepiej smakują same w sobie w połączeniu z ulubionymi owocami, a w ramach "sosu" - z dodatkiem jogurtu. A przez dodatek płatków owsianych oraz zamianę mąki pszennej na pełnoziarnistą wzrasta w nich także znacznie wartość odżywcza :)
Składniki, 2 porcje:
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki płatków owsianych
1 szklanka maślanki
1 jajko
kilka kropel ekstraktu waniliowego
masło klarowane do posmarowania patelni
ulubione owoce do podania
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać, wymieszać z ksylitolem, szczyptą soli oraz płatkami owsianymi. Jajko roztrzepać z maślanką, ekstraktem waniliowym. Składniki wymieszać ze sobą. Patelnię posmarować masłem przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Na rozgrzaną patelnię nakładać po łyżce ciasta, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi owocami.
Wartość energetyczna (1 porcji, bez owoców): 341 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz