W hummusie zakochałam się od pierwszego kęsa. Choć po raz pierwszy jadłam go lata temu i to w formie gotowego produktu, od razu przypadł mi do gustu. W późniejszym czasie zaczęłam już samodzielnie przygotowywać tą przepyszną pastę, ale ciągle mi czegoś w niej brakowało. Cały czas nie mogłam rozgryźć jaka przyprawa nadała ten charakterystyczny posmak idealnie łączący się z ciecierzycą i sezamową nutą. Aż w końcu dotarło do mnie - hummus bez kminu rzymskiego po prostu nie ma sensu ;-)
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
4 łyżki pasty Tahini
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz do smaku
+ kilka łyżek płynu z cieciorki (w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
Przygotowanie:
Błyskawiczne! Ciecierzycę odsączamy (płyn zachowujemy), wrzucamy do blendera. Dodajemy pastę Tahini, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny oraz kmin, kolendrę oraz sól i pieprz. Dodajemy kilka łyżek płynu z odsączenia cieciorki (u mnie zwykle 4-5) i blendujemy. Podajemy jako dip do ulubionych warzyw lub pieczywa.
Wartość energetyczna (całość): 661 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz