czwartek, 13 października 2016

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

To jest idealne danie na zabiegany dzień. Sos przygotowuje się w czasie gotowania makaronu, do tego jest naprawdę banalny i pyszny. Pikantna rukola idealnie dopełnia całe danie. Jeśli jesteście zapracowani, warto zaopatrzyć się w zapas tuńczyka i przygotować w dni kryzysowe pełnowartościowy posiłek w zaledwie kwadrans.

Składniki, 4 porcje:
300g makaronu pełnoziarnistego
1 puszka pomidorów / 1 kartonik passaty pmidorowej
1 cebula
2 łyżki kaparów
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 łyżki oleju rzepakowego
oregano, tymianek, pieprz i ew. sól do smaku

Przygotowanie: 
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę, chwilę przesmażyć. Dodać kapary, zamieszać. Wlać zmiksowane pomidory z puszki (lub passatę pomidorową). Dodać oregano, tymianek oraz pieprz (nie dodawać soli, kapary oraz tuńczyk są dość słone – doprawić do smaku ewentualnie pod sam koniec). Poddusić 5 minut. Dodać odsączonego tuńczyka i dusić jeszcze 2 minuty. Podawać z garścią rukoli.

Wartość energetyczna (1 porcji, przy 70g makaronu): 414 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...