Kulki są pyszne i tak naprawdę możemy zrobić je z dowolnych suszonych owoców, orzechów lub ziaren. Moja wersja jest mocno kokosowa - taką lubię najbardziej.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki prażonego lnu
1 szklanka daktyli moczonych około godzinę we wrzątku
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka karobu
2 łyżki jagód goji
2 łyżki suszonej żurawiny
opcjonalnie: po czubatej łyżeczce mąki kokosowej / kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Przy użyciu blendera z funkcją rozdrabniania zmielić płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz len, następnie wymieszaj z karobem. Osobno zmiksuj namoczone i odsączone daktyle (zachowując wodę z moczenia) razem z masłem orzechowym oraz rozpuszczonym olejem kokosowym aż powstanie gładka masa. Do mieszanki suchych składników dodaj daktylowa masę, żurawinę oraz jagody goji i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą, tworząc plastyczną masę (gdyby była zbyt sucha i sypka, można dodać trochę wody po moczeniu daktyli). Z masy uformować zwilżonymi rękami niewielkie kulki (na jedną kulkę przeznaczyć około 1 łyżki masy), a następnie obtaczać je w mące kokosowej lub kakao. Najlepiej smakują po porządnym schłodzeniu w lodówce.
Całość - 20 kulek
Wartość energetyczna 1 kulki: ok. 90 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony ervegan.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz