Są bogate w białko, błonnik, potas i wiele innych składników, a ich smak można dowolnie modyfikować przy użyciu ulubionych przypraw. Do tego są fantastycznie chrupiące! Warto wypróbować :)
Składniki:
1 400-gramowa puszka ciecierzycy
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku/mielonej papryki lub innej ulubionej przyprawy
sól do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, odstawić na chwilę żeby dokładnie odciekła. Do miski wlać łyżkę oliwy, dodać przyprawy oraz sól. Wrzucić ciecierzycę, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. W trakcie pieczenia kulki kilkakrotnie wymieszać.
Całość - wartość energetyczna: 464 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz