czwartek, 4 lutego 2016

Owsianka (gruszka, żurawina, wiórki kokosowe, karob)

Owsianka to już chyba królowa wśród zdrowych śniadań. Jest prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca, pożywna i w zasadzie gotowa już w kilka minut. Serwowana na ciepło sprawdza się idealnie w zimowe poranki. Bardzo lubię modyfikować dodatki, co sprawia że nigdy mi się nie nudzi.
Jedna z moich ulubionych wersji ma w sobie wiórki kokosowe (uwielbiam je), gruszkę oraz suszoną żurawinę. Karob dodaje jej przyjemnego, "czekoladowego" koloru i aromatu. Kto powiedział, że owsianka gotowana na wodzie jest mdła i bez smaku? :)

Składniki:
4 łyżki płatków owsianych (około 40g)
1 łyżeczka karobu
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 średniej gruszki
około szklanki wody

Przygotowanie:
Na gotującą się wodę wrzucić płatki owsiane, dodać wiórki kokosowe, suszoną żurawinę oraz pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Gotować około 5 minut, aż płatki ładnie się rozkleją, a owsianka zgęstnieje (gdyby była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę wody). Pod koniec gotowania dodać karob i wymieszać. Prościej już być nie może :)

Wartość energetyczna: 325 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...