czwartek, 4 lutego 2016

Wegetariańskie Shepherd's Pie

Lub inaczej Cottage Pie. Gdy znalazłam ten przepis, od razu wiedziałam że muszę go wypróbować. Oryginalną, mięsną, wersję zapiekanki pasterskiej jadłam już jakiś czas temu i bardzo mi smakowała, dlatego też jej bezmięsna alternatywa wydawała się niezwykle ciekawą opcją.
Połączenie batatów i kalafiora w puree jest niesamowicie pyszne! Natomiast soczewicowy spód - pomimo moich obaw - bardzo ładnie trzymał swoją formę. Całość wyszła zwarta, dobrze się porcjowała i nie rozsypywała - jak na porządną zapiekankę przystało.

Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka obranych pomidorów
2 łyżki oleju rzpakowego
przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku
Puree z batatów:
750g batatów
450 g kalafiora (użyłam mrożonego)
pół łyżki masła
Przyprawy: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i papryki w proszku
1 kulka mozarelli (120 g)

Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać szczyptę soli i pieprzu, przykryć i gotować przez 30 minut, aż soczewica wchłonie płyn. Bataty i kalafiora pokroić na mniej więcej równej wielkości kawałki i gotować 15 minut, a następnie rozgnieść praską do ziemniaków razem z masłem, gałką muszkatołową, papryką, solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę, czosnek, przesmażyć, dodać startą marchew, pietruszkę, smażyć kilka minut a następnie dodać przyprawy. Smażyć przez 3 minuty. Dodać zmiksowane pomidory oraz soczewicę. Całość wymieszać, i gotować maksymalnie 10 minut. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm wyłożyć soczewicę z warzywami w pomidorach, przykryć puree z batatów i kalafiora i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec 30 minut, po tym czasie posypać pokruszoną w palcach mozarellą i zapiec jeszcze 5 minut.

Całość - 6 porcji
wartość energetyczna 1 porcji: 364 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...