Ta wersja zawiera krewetki, z którymi doskonale komponuje się słodkawy sos. Dodatek grubo siekanego szczypiorku oraz kiełków fasoli mung dodaje daniu świeżości, natomiast orzeszki ziemne przyjemnie chrupią między kęsami. Polecam każdemu miłośnikowi kuchni tajskiej.
Składniki:
100g makaronu ryżowego
2 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
8-10 obranych krewetek (u mnie rozmiar 16/20)
2 jajka
1 szklanka kiełków fasoli mung
1 pęczek szczypiorku
2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych
Sos:
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki pasty z tamaryndowca
3 łyżki ksylitolu (użyłam zamiast cukru)
1 łyżka sosu chilli, np. sriracha
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszać. Ugotować makaron ryżowy (ok. 3 min.). Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekane ząbki czosnku, chwilę przesmażyć. Dodać krewetki i smażyć około 3 minut dość często mieszając. Wbić jajka i delikatnie przemieszać. Wrzucić odcedzony makaron, i całość przesmażyć 2 minuty, następnie wlać sos i mieszać kolejne 2 minuty. Na koniec dodać szczypior i kiełki fasoli mung i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Całość posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Całość - 2 porcje
Wartość energetyczna 1 porcji: 560 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz