poniedziałek, 5 czerwca 2017

Ryba pod pierzynką z pora

Choć połączenie ryby z lekko słodkawym porem może wydawać się niekoniecznie trafione, zapewniam - jest przepyszne. Danie to jest świetną alternatywą do popularnej w wielu domach klasycznej smażonej ryby, obtoczonej uprzednio w mące. A na pewno niebo zdrowsze :)

Składniki, 2 porcje:
2 150-gramowe filety z dowolnej ryby (u mnie pstrąg łososiowy)
1 łyżka masła klarowanego
1 mały por
sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Pozbawione skóry oraz ości filety rybne dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać ulubioną przyprawą do ryb. Białą i jasnozieloną część pora przeciąć wzdłuż na pół, dokładnie opłukać, a następnie pokroić w poprzek w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić pokrojonego pora. Dusić na średnim ogniu około 6-8 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej. Na każdym położyć po filecie z ryby, a na niej podduszonego pora. Zawinąć dość szczelnie w "kopertę". Piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką.

Wartość energetyczna 1 porcji: 233 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...