poniedziałek, 5 czerwca 2017

Pancakes z ricotty z sosem truskawkowym

Wszelkie placuszki nie są zbyt popularną opcją jeśli chodzi o śniadania osób, z którymi współpracuję - najczęściej wynika to z tego, że jest to propozycja bardziej pracochłonna niż pozostałe śniadaniowe opcje. Wbrew pozorom jednak czas przygotowania takich placuszków nie przekracza znacznie czasu przygotowania dużo chętniej wybieranego omletu. A takie pancakes mogą stanowić świetne urozmaicenie weekendowego poranka :)

Składniki, 3 porcje:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ksylitolu
szczypta soli
1 250-gramowy kubek ricotty
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki rozpuszczonego masła
200 g truskawek
1/2 średniego banana

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol; wymieszać. W osobnej misce wymieszać ricottę z jajkami, ekstraktem waniliowym, rozpuszczonym masłem oraz mlekiem. Składniki wymieszać ze sobą. Nakładać po łyżce ciasta na dobrej jakości patelnię bez dodawania tłuszczu. Smażyć na niewielkim ogniu po około 2 minuty z każdej strony.
Truskawki zblendować z bananem na gładki sos, polać usmażone naleśniki.

Wartość energetyczna 1 porcji: 399 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...