Składniki, foremka 20x20 cm (12 porcji):
1/2 szklanki (65 g) mąki kokosowej
6 dużych jajek (L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki ksylitolu / 2-3 łyżki syropu klonowego
70 g roztopionego masła / oleju kokosowego
maliny (ok. 150-200 g)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol lub syrop klonowy. Ubijać mikserem 8-10 minut aż masa będzie puszysta. Pod koniec wlewać cienkim strumieniem masło lub olej kokosowy, cały czas miksując. Wmieszać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kokosową (Uwaga! Robić to stopniowo, ciasto powinno osiągnąć konsystencje budyniu). Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Położyć na wierzchu maliny. Piec około 25-30 minut aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Wartość energetyczna 1 porcji (1/12): 127 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kingaparuzel.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz