czwartek, 22 czerwca 2017

Ciasto z mąki kokosowej z malinami

Kokosa uwielbiam w każdej postaci. Mąki kokosowej używałam wielokrotnie, ale nie wracam do niej zbyt często. Głównym powodem jest chyba fakt, że ciężko czasem znaleźć odpowiednie proporcje. Mąka kokosowa jest mocno higroskopijna, co znaczy że wchłania naprawdę duże ilości płynów, co często wiąże się z ryzykiem zepsucia konsystencji przygotowywanego przez nas przepisu. Ten poniżej jest fantastyczny, ciasto wychodzi puszyste, "babkowe" i naprawdę pyszne. A nie ma ani cukru, ani glutenu! :)

Składniki, foremka 20x20 cm (12 porcji):
1/2 szklanki (65 g) mąki kokosowej
6 dużych jajek (L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki ksylitolu / 2-3 łyżki syropu klonowego
70 g roztopionego masła / oleju kokosowego
maliny (ok. 150-200 g)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol lub syrop klonowy. Ubijać mikserem 8-10 minut aż masa będzie puszysta. Pod koniec wlewać cienkim strumieniem masło lub olej kokosowy, cały czas miksując. Wmieszać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kokosową (Uwaga! Robić to stopniowo, ciasto powinno osiągnąć konsystencje budyniu). Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Położyć na wierzchu maliny. Piec około 25-30 minut aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12): 127 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony kingaparuzel.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...