sobota, 29 kwietnia 2017

Niskokaloryczne brownie z cukinii

Kto z nas nie lubi czekolady? Przepyszna, rozpływająca się w ustach i bardzo uzależniająca. Brownie to chyba taki absolutny nr 1, jeśli chodzi o wypieki na jej bazie. Jego wilgotna, "zakalcowata" struktura powoduje, że ciasto jest tak bardzo czekoladowe i wilgotne, że aż ciężko skończyć na jednym kawałku. Niestety, klasyczne brownie jest bogate w cukier i bardzo tłuste przez co też niezwykle kaloryczne. Ta wersja jest o tyle ciekawa, że w składzie zawiera cukinię, która nadaje ciastu fantastyczną wilgotność, a jednocześnie bardzo zmniejsza w nim ilość kalorii. Miłośnicy czekolady, wypróbujcie koniecznie! :)

Składniki, forma 27x27 cm (można zrobić na prostokątnej lub mniejszej, moje ciasto wyszło dość płaskie - jak typowe brownie):
2 cukinie starte na drobnej tarce (ok. 2 szklanek)
125 g mąki owsianej
40 g kakao
150 g ksylitolu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka masła orzechowego 100%
100 g musu jabłkowego (domowego lub kupnego - bez cukru)
100 g czekolady 70% kakao
4-5 łyżek mleka
20 g orzechów laskowych, posiekanych

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W dużej misce wymieszać mąkę owsianą, kakao, sól oraz sodę. Do osobnej miski wbić jaja, dodać ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy, masło orzechowe oraz ksylitol i dokładnie wymieszać. Do składników suchych dodać składniki mokre oraz startą i nieodsączoną cukinię. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko (jeśli trzeba można użyć więcej) i wymieszać. Posmarować ciasto.
Orzechy laskowe posiekać i przyprażyć na suchej patelni cały czas mieszając. Posypać polane czekoladę ciasto, delikatnie docisnąć.

Wartość energetyczna 1 sporego kawałka (1/16 blaszki): 141 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony gurbacka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...