poniedziałek, 17 lipca 2017

Gofry bezglutenowe

Któż z nas nie lubi gofrów? Zwykle kojarzą się z wakacyjnymi wypadami nad morzem i apetycznym zapachem pieczonego ciasta w przydrożnych budkach. Minusem jest oczywiście mnóstwo cukru oraz dodatki w postaci śmietany, przesłodzonych sosów oraz puszkowanych owoców, które robią z nich prawdziwą bombę kaloryczną. Te gofry są zdecydowanie lżejsze, bardzo aromatyczne i puszyste. Do tego nie zawierają glutenu ani produktów mlecznych.

Składniki, 12 sztuk:
2 jajka
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 g mąki ryżowej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie:
Mleko kokosowe upłynnić (np. włożyć puszkę do garnka z ciepłą wodą), wlać do miski. Dodać żółtka jajek (białka zachować na później), przesianą mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ksylitol, sól, oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksować na gładką masę i odstawić na około 40 minut. Białka ubić z odrobiną soli, i dodać do pozostałej masy (wmieszać delikatnie łyżką, bez miksowania). Gofry smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut (czas zależy od mocy i rodzaju sprzętu). Po wyjęciu odkładać na metalową kratkę, aby chwile "odpoczęły". Podawać ze świeżymi owocami.

Wartość energetyczna 1 gofra: 154 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...