czwartek, 17 grudnia 2015

Kokosowe curry z kurczakiem

Kiedy kilka lat temu zetknęłam się po raz pierwszy z połączeniem mleka kokosowego z mięsem było to dla mnie dość innowacyjne... i dziwne. Kurczaka lubię, kokosa uwielbiam, ale żeby tak razem? Doszła do tego pikantna pasta curry i wyszło połączenie idealne, które już od dłuższego czasu plasuje się na pierwszym miejscu wśród moich ulubionych dań obiadowych. A że w międzyczasie na studiach doszła do tego praca w Kuchniach Świata, gdzie składniki były do kupienia od ręki... nie pozostało nic innego jak przygotowywać ten wspaniały przepis przynajmniej raz w miesiącu.
Mięso przygotowane w ten sposób jest pikantne, aromatyczne i rewelacyjnie wkomponowuje się w kremowy sos. Dzięki paprykom w trzech kolorach talerz jest bardzo kolorowy i pięknie wygląda. Do tego pachnący ryż basmati. Mniam :)

Składniki:
500g piersi z kurczaka
3 papryki (najlepiej w różnych kolorach - żółta, czerwona i zielona)
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
pęczek szczypiorku
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
200g ryżu basmati
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do większego garnka wlać mleko kokosowe i podgrzewać na małym ogniu. W międzyczasie pokroić pierś z kurczaka w kosteczkę, a paprykę w paseczki. Gdy mleko zacznie się gotować dodać do niego pastę curry i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Wrzucić paprykę i gotować około 15 minut.
W międzyczasie posiekać szczypiorek oraz ugotować ryż basmati. Mięso z kurczaka podsmażyć na dobrej jakości patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, przyprawić kurkumą, mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Kurczaka ze szczypiorkiem wrzucić do mleka kokosowego z papryką i gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z ryżem.

Całość - 4 porcje
Wartość energetyczna 1 porcji: 498 kcal



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...