Składniki, 12 sztuk:
1 szklanka mąki ryżowej (ok. 130 g)
2/3 szklanki mąki gryczanej (ok. 100 g)
1/3 szklanki mąki kukurydzianej (ok. 40 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 szklanki ksylitolu (ok. 100 g)
1 szklanka mleka (można użyć roślinnego)
1 jajko
1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła (ok. 60g)
1,5 szklanki borówek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Wymieszać z ksylitolem oraz borówkami. W osobnej miseczce rozmieszać jajko z mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz olejem. Składniki suche połączyć z mokrymi, a następnie delikatnie wymieszać łyżką. Masę nakładać do foremki wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut, aż patyczek wbity w babeczkę będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić 5-10 minut w foremce, a następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia.
Wartość energetyczna 1 muffinki: 163 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony sweetandsalty.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz