wtorek, 1 sierpnia 2017

Bezglutenowe muffinki z borówkami

Od pewnego czasu testuję różne produkty bezglutenowe, w związku z co raz większą ilością pacjentów na diecie eliminacyjnej, z różnych powodów. W związku z tym, że sezon borówkowy mamy w pełni, pierwszym słodkim wypiekiem z ich użyciem, jaki przyszedł mi na myśl, były oczywiście muffinki! Połączenie mąk ryżowej, kukurydzianej oraz gryczanej okazało się strzałem w dziesiątkę. Gryka, choć jak zawsze dominuje w smaku, nie jest drażniąca i nie przeszkadza, a pozostałe mąki nadają babeczkom większej delikatności. 

Składniki, 12 sztuk:
1 szklanka mąki ryżowej (ok. 130 g)
2/3 szklanki mąki gryczanej (ok. 100 g)
1/3 szklanki mąki kukurydzianej (ok. 40 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 szklanki ksylitolu (ok. 100 g)
1 szklanka mleka (można użyć roślinnego)
1 jajko
1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła (ok. 60g)
1,5 szklanki borówek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Wymieszać z ksylitolem oraz borówkami. W osobnej miseczce rozmieszać jajko z mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz olejem. Składniki suche połączyć z mokrymi, a następnie delikatnie wymieszać łyżką. Masę nakładać do foremki wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut, aż patyczek wbity w babeczkę będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić 5-10 minut w foremce, a następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia.

Wartość energetyczna 1 muffinki: 163 kcal


Oryginalny przepis pochodzi ze strony sweetandsalty.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...