środa, 2 sierpnia 2017

Naleśniki z mąki gryczanej z farszem z cukinii, mozzarelli i suszonych pomidorów

To mój ulubiony przepis na bezglutenowe naleśniki. Placki po usmażeniu nie łamią się (w porównaniu do innych bezglutenowych naleśników, które wcześniej próbowałam), bez problemu można je zwinąć z farszem i są naprawdę przepyszne. Za to taki farsz w sezonie na cukinię jest wręcz obowiązkowy :) Cukinia naprawdę świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami oraz mozzarellą, polecam wypróbować!

Składniki, 10 naleśników:
100 g mąki gryczanej
300 ml mleka (może być roślinne)
2 jajka
30 g roztopionego masła, oleju kokosowego lub innego roślinnego
szczypta soli
Farsz:
1 cebula
2 małe cukinie
10 suszonych pomidorów
łyżka oleju
1 kulka (125 g) mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
3 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:
Mąkę, mleko, jajka oraz sól zmiksować. Po chwili dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie zmiksować. Miseczkę przykryć i odstawić na minimum pół godziny. Dobrej jakości patelnię teflonową rozgrzać, nalewać po małej chochelce ciasta (bez dodawania tłuszczu) i smażyć z obu stron po 1 minucie.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę i suszone pomidory posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i ją zeszklić (ok. 3 minut). Następnie dodać tymianek, zamieszać, a następnie startą cukinię, posolić i poddusić razem około 5 minut, aż woda która puści cukinia zacznie odparowywać. Dodać suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę, doprawić pieprzem. Wymieszać.
Do naleśników nakładać farsz, posypywać go pokruszoną lub startą mozzarellą, następnie składać w trójkąty i podgrzać.

Wartość energetyczna 1 porcji (2 naleśniki z farszem): 315 kcal
2 naleśniki bez farszu: 175 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...