poniedziałek, 24 lipca 2017

Bezglutenowy chlebek gryczany

Trafiłam na ten przepis przypadkiem, szukając inspiracji na ciemny chleb bezglutenowy z mąk, które akurat miałam w domu - i od razu mnie zachwycił. Przygotowuje się go naprawdę szybko i jest bardzo, bardzo prosty - z pewnością nie sprawi większego problemu nawet początkującym w temacie wypieku własnego pieczywa. Do tego ma bardzo fajny, lekko orzechowy posmak który z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki, foremka 25x10cm:
500 g mąki gryczanej (jakieś 2 i 1/2 szklanki*)
1/2 szklanki* mąki jaglanej
1/2 szklanki* skrobi ziemniaczanej
1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
2 łyżeczki miodu/syropu klonowego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki babki płesznik (można pominąć)
1 łyżeczka soli
2 i 1/2 szklanki* wody
*szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. Do miski przesiać mąki, dodać drożdże, nasionka chia, babkę płesznik oraz sól i wymieszać. Dodać syrop klonowy lub miód oraz wodę. Masę dokładnie wymieszać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić zwilżoną wodą dłonią i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Odkryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 60 minut. Od razu po wyjęciu wyciągnąć w formy, ściągnąć papier i wystudzić na kratce.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony olgasmile.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...