środa, 19 lipca 2017

Leczo z mielonym indykiem

Leczo jest chyba jednym z najbardziej popularnych przepisów, jeśli chodzi o sezon letni. Proste, całkiem szybkie, mocno warzywne, jednogarnkowe - po prostu idealne :) Choć klasyczne przepisy na leczo bazują na kiełbasie, możemy spokojnie zastąpić ją mielonym indykiem, a nawet piersią z kurczaka. Dobrze sprawdzi się w takiej sytuacji dodatek wędzonej papryki, która nada daniu ten charakterystyczny dla kiełbaski "wędzony" posmak. 

Składniki, 4 porcje:
600 g mięsa mielonego z indyka (np. z udźca)
2 cebule
3-4 papryki, najlepiej kolorowe
2 średnie cukinie
1 duży ząbek czosnku
500 g przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
W dużym garnku na oleju rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty. Dodać rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, mięso mielone i smażyć kilka minut aż mięso dobrze się zetnie, w międzyczasie doprawić je solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz cukinię w półplasterki. Przesmażyć co jakiś czas mieszając około 10 minut. Dodać przecier pomidorowy. Zagotować. dodać paprykę słodką i wędzoną (można także opcjonalnie dodać nieco chilli) oraz bazylię. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku w razie konieczności, pod sam koniec dodając łyżeczkę musztardy. Wymieszać. Podawać z brązowym ryżem lub ulubioną kaszą (u mnie komosa ryżowa).
W sezonie warto zamiast przecieru dać świeże pomidory, około 1 kg (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę).
W wersji wegetariańskiej zamiast mielonego indyka można użyć czerwonej soczewicy.

Wartość energetyczna 1 porcji: 322 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...