wtorek, 25 kwietnia 2017

Cukinia faszerowana indykiem, komosą ryżową i papryką

Jeśli lubicie cukinię to danie Was zachwyci. Choć wydrążanie cukinii wymaga chwilki czasu, naprawdę danie jest tego warte. Czas pieczenia sprawia, że cukinia lekko mięknie, ale wciąż pozostaje idealnie jędrna, w sam raz "na ząb". Dodatek sera natomiast tworzy przepyszną skorupkę, która fajnie dopełnia całe danie nadając jej zapiekankowy charakter. 

Składniki, 3 porcje:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryka
300 g mięsa mielonego z indyka (np. udźca)
120 g komosy ryżowej / lub kaszy jaglanej
200 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
3 średnie cukinie
50 g startego sera (mozzarelli, ewentualnie żółtego)
sól, pieprz, oregano do smaku

Przygotowanie:
Komosę ugotować al dente (2 minuty krócej niż czas na opakowaniu). Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną cebulkę oraz starte ząbki czosnku. Podsmażyć kilka minut do zeszklenia. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, poddusić 2-3 minuty aż zmięknie co jakiś czas mieszając. Dodać mielone mięso, podsmażyć aż się zetnie, posypać oregano (około 1 łyżeczki), jeszcze chwilę przemieszać. Zalać zmiksowanymi pomidorami z puszki lub passatą pomidorową, Dodać komosę ryżową i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ja opcjonalnie dodałam również 2 łyżki kukurydzy, która została mi po poprzednim obiedzie :)
Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć (najwygodniej użyć do tego łyżki). Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Włożyć do niej farsz (prawdopodobnie  z górką, ale powinien wejść bez problemu cały). Posypać startym serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i zapiekać około 20-25 minut. Udekorować kiełkami.

Wartość energetyczna 1 porcji: 440 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...