czwartek, 2 lutego 2017

Lekki pasztet drobiowo-warzywny

Największym problemem lekkich pasztetów jest to, że pozbawienie ich tłuszczu zwykle kojarzy się albo z dużą suchością, albo z nadmiernym kruszeniem się przy krojeniu. Ten pasztet zachwyci Was swoją fantastyczną wilgotnością, do tego doskonale rozsmarowuje się na kanapkach. Nie ma dodatku podgardla, ani słoniny. Jak to możliwe? Wszystko dzięki dodatkowi gotowanych warzyw, które nadają pasztetowi wspaniałej wilgoci oraz piękny aromat. Polecam, jeśli macie dość kupnych, nie zawsze dobrej jakości wędlin.

Składniki, keksówka 30 cm:
450g piersi z kurczaka
500g wątróbki drobiowej
3 jajka
1 bardzo duża marchew (około 200g)
1 duża pietruszka (120g)
pół malego selera (około 100g)
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 lisktów laurowych
łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki papryki łagodnej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka sosu sojowego (można pominąć)
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wątróbkę i pierś z kurczaka włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, jedną cebulę, listki laurowe oraz ziele angielskie. Lekko posolić. Gotować 60 minut (do miękkości warzyw), mięso i warzywa odcedzić i ostudzić. Następnie zmielić je w maszynce do mielenia wraz z jedną surową cebulą i ząbkami czosnku. Dodać pozostałe przyprawy, sos sojowy, siemię lniane oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać ręką zmoczoną z zimnej wodzie. Piec 90-100 minut w 180 st. Ostudzić, schłodzić w lodówce.


Oryginalny przepis pochodzi ze strony dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Oj jak szkoda, że nie mam maszynki do mielenia :( pasztet wygląda bardzo apetycznie i najchętniej od razu wypróbowałabym przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a może warto spróbować zmielić zwykłym blenderem ręcznym? myślę, że to może się udać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...