Składniki, 12 porcji:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
170-200g ksylitolu/erytrolu
2 jajka
150ml oleju roślinnego
200g marchewki
50g orzechów włoskich
50g wiórków kokosowych
80g ananasa/jabłka lub więcej marchewki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 st. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Jajka w temperaturze pokojowej ubić mikserem na dużych obrotach około 2-3 minut, aż zwiększą znacznie objętość. Dodać ksylitol i ubijać około 5 min. na puszystą masę. Następnie cały ubijając wlewać pomału olej. Dodać wiórki kokosowe, marchewkę startą na małych oczkach, posiekane orzechy włoskie, drobne kawałki ananasa lub jabłka oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Stopniowo domieszać mąkę z przyprawami. Masę przelać do tortownicy i piec 60 min. aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Wartość energetyczna 1 porcji: 277 kcal
Oryginalny przepis podchodzi ze strony kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz