niedziela, 12 lutego 2017

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe

Nie wiem jakim cudem ten przepis nie pojawił się jeszcze na blogu. Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych deserów, pyszne, dzięki cynamonowi i imbirowi bardzo aromatyczne, ale również bardzo syte - na pewno zadowoli gust każdego łasucha :) Na licznych blogach takie ciasto wzbogacane jest o krem z masła i twarożku, ja jednak lubię to ciasto samo w sobie - dodatki nie są tu potrzebne.

Składniki, 12 porcji: 
200g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
170-200g ksylitolu/erytrolu
2 jajka
150ml oleju roślinnego
200g marchewki
50g orzechów włoskich
50g wiórków kokosowych
80g ananasa/jabłka lub więcej marchewki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 st. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Jajka w temperaturze pokojowej ubić mikserem na dużych obrotach około 2-3 minut, aż zwiększą znacznie objętość. Dodać ksylitol i ubijać około 5 min. na puszystą masę. Następnie cały ubijając wlewać pomału olej. Dodać wiórki kokosowe, marchewkę startą na małych oczkach, posiekane orzechy włoskie, drobne kawałki ananasa lub jabłka oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Stopniowo domieszać mąkę z przyprawami. Masę przelać do tortownicy i piec 60 min. aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Wartość energetyczna 1 porcji: 277 kcal


Oryginalny przepis podchodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...