Po wcześniejszej próbie z rewelacyjnym kokosowym ciastem z białej fasoli, nadeszła pora na wypróbowanie wersji czekoladowej. Wypiek przerósł moje wszelkie oczekiwania - ciasto przypomina klasyczne brownie - jest bardzo aromatyczne i wilgotne, z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekolady :) Dodatkowo dzięki czerwonej fasoli ma całkiem sporą ilość białka. Naprawdę warto wypróbować!
Składniki, 8 porcji (tortownica 18-20 cm):
2 puszki czerwonej fasoli
1 banan
3 jajka
1/3 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego / oleju kokosowego
100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao)
2 łyżki kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło lub olej również upłynnić, ostudzić. Fasolę, banana oraz jajka dokładnie zblendować na gładką masę (nie powinno być w niej grudek). Do masy dodać ksylitol, ekstrakt waniliowy, sodę, sól, kakao, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz olej i ponownie zblendować lub wymieszać dokładnie łyżką. Przelać to przygotowanej wcześniej tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka).
Wskazówka: można pominąć dodatek banana i dodać więcej ksylitolu (około 1/2 szklanki).
Wartość energetyczna 1 porcji (1/8 całego ciasta): 284 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony ciastkozercy.pl
Jest pyszne i wychodzi nawet takiemu kiepskiemu kucharzowi jak ja :)
OdpowiedzUsuńJak wychodzi to znaczy że kucharz całkiem dobry😊
Usuń