Składniki, 4 porcje:
500 g mięsa mielonego z indyka (np. z udźca)
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju roślinnego
szklanka bulionu drobiowego
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (70 g)
500 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oregano, papryka wędzona do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić, po chwili dodać starty/rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, jeszcze chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Dodać startą na drobnych oczkach tarki marchew oraz drobno posiekany seler naciowy. Smażyć około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać mielone mięso z indyka i dokładnie obsmażyć, cały czas mieszając. Gdy mięso będzie ścięte wlać przecier pomidorowy oraz bulion wymieszany uprzednio z koncentratem pomidorowym. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, oregano (około 1 łyżeczki) oraz szczyptą wędzonej papryki (dodawać po bardzo niewielkiej szczypcie do smaku, jest bardzo intensywna). Zagotować. Gotować pod przykryciem minimum 10-15 minut aż sos zgęstnieje. Jak typowy sos boloński będzie jednak smaczniejszy po dłuższym, około godzinnym gotowaniu. Jeśli mamy więcej czasu - warto wypróbować :) Podawać z makaronem pełnoziarnistym.
Wartość energetyczna 1 porcji (porcja sosu bez makaronu): 281 kcal
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz