środa, 20 września 2017

Sałatka makaronowa z brokułem, pomiodorami i fetą

Połączenie smaków w tej sałatce okazało się trafione w dziesiątkę! Brokuły w zestawieniu z pomidorami suszonymi, świeżymi oraz z fetą doskonale pasują do pełnoziarnistego makaronu i dressingu na bazie musztardy. Idealny przepis na drugie śniadanie lub konkretniejszą, jesienną kolację. Sycący, kolorowy i pyszny - doskonały na szare i chłodne dni :)

Składniki, 1 porcja:
30 g makaronu pełnoziarnistego
1/3 brokuła (ok. 100 g)
5 pomidorków koktajlowych
2 pomidorki suszone z oliwy
50 g fety
duża garść rukoli lub roszponki
1 łyżka oliwy (najlepiej z suszonych pomidorów)
1/2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie
W garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucić makaron, ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 5 minut przed końcem wrzucić podzielonego na różyczki brokuła. Po ugotowaniu odcedzić. Rukolę lub roszponkę umyć, pomidorki poprzekrajać na połówki, pomidorki suszone posiekać, fetę pokroić w kosteczkę. Oliwę wymieszać z musztardą, można dodać także odrobinę czosnku do smaku. Składniki ułożyć na talerzu polać dressingiem.

Wartość energetyczna 1 porcji: 362 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...