wtorek, 5 września 2017

Filety z kurczaka pod pierzynką ze szpinaku z mozzarellą

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą to jeden z moich ulubionych przepisów, kiedy brakuje mi czasu na bardziej wymyślny posiłek. Przygotowuje się bardzo szybko, a wyglądają naprawdę apetycznie i są przepyszne. Idealnie, pełnowartościowe danie na środek pracowitego tygodnia :-)

Składniki, 4 porcje:
500 g filetów z kurczaka (2 duże filety przekrojone na pół)
250 g świeżego szpinaku
1 czubata łyżeczka masła klarowanego
2 łyżki oleju do smażenia
1 ząbek czosnku
80 g mozzarelli
brązowy ryż / ziemniaki oraz dowolna surówka do podania

Przygotowanie:
2 piersi z kurczaka przekroić na pół, aby otrzymać 4 płaskie filety, można je dodatkowo delikatnie rozbić. Doprawić solą oraz pieprzem lub dowolną mieszanką ulubionych przypraw, odłożyć.
Mozzarellę zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Szpinak opłukać. Czosnek obrać i rozgnieść lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak i mieszać aż zmniejszy swoją objętość. Dodać czosnek, sól, pieprz, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, przełożyć do miseczki.
Rozgrzać olej, włożyć filety z kurczaka i smażyć około 3-4 minut. Obrócić na drugą stronę, położyć na wierzchu podduszony szpinak oraz plasterki mozzarelli (lub posypać startą). Przykryć patelnię pokrywką i smażyć pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty.
Podawać z  brązowym ryżem oraz dowolną surówką, np. mizerią z jogurtem.

Wartość energetyczna 1 porcji: 251 kcal
Wartość energetyczna 1 porcji wraz z 50 g ryżu oraz mizerią z 1 łyżką jogurtu: 440 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...