piątek, 20 stycznia 2017

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem sadzonym

Kiedy na zewnątrz jest szaro i ponuro warto uwzględniać w swoim menu jak najwięcej kolorów. I choć jesienią i zimną lepiej spożywać dużo ciepłych posiłków, to porcja surowych warzyw będzie fantastycznym sposobem na dostarczenie sobie sporej dawki witamin, m.in. witaminy C oraz kwasu foliowego. Natomiast dodatek pełnowartościowego białka nada jej odpowiedniej sytości. Taka sałatka zwiera jedno z moich ulubionych połączeń - tuńczyka, jajko oraz pestki słonecznika.

Składniki, 1 porcja:
1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 duże jajko
2 łyżeczki pestek słonecznika
duża garść miksu sałat (u mnie z rukolą)
kilka pomidorków koktajlowych, 1/2 małego ogórka lub pół papryki - w zasadzie co kto lubi :)
łyżka oliwy z oliwek lub oliwy z suszonych pomidorów
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, tymianek do smaku

Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajko smażymy na dobrej jakości patelni teflonowej bez dodawania tłuszczu lub smarujemy ją lekko olejem, np. kokosowym, doprawiamy je solą i pieprzem. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż się zezłoci. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy ją solą, pieprzem i tymiankiem. Na talerz wykładamy miks sałat oraz pokrojone warzywa. Mieszamy z sosem. Wrzucamy kawałki tuńczyka, posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na wierzchu kładziemy sadzone jajko.

Wartość energetyczna: 287 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...