Składniki, 1 porcja:
1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 duże jajko
2 łyżeczki pestek słonecznika
duża garść miksu sałat (u mnie z rukolą)
kilka pomidorków koktajlowych, 1/2 małego ogórka lub pół papryki - w zasadzie co kto lubi :)
łyżka oliwy z oliwek lub oliwy z suszonych pomidorów
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, tymianek do smaku
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajko smażymy na dobrej jakości patelni teflonowej bez dodawania tłuszczu lub smarujemy ją lekko olejem, np. kokosowym, doprawiamy je solą i pieprzem. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż się zezłoci. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy ją solą, pieprzem i tymiankiem. Na talerz wykładamy miks sałat oraz pokrojone warzywa. Mieszamy z sosem. Wrzucamy kawałki tuńczyka, posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na wierzchu kładziemy sadzone jajko.
Wartość energetyczna: 287 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz