piątek, 20 stycznia 2017

Kaszotto meksykańskie z kurczakiem

W mroźne zimowe popołudnia warto wprowadzić dania lekko pikantne (o ile nie szkodzą!), które pomogą nam się porządnie rozgrzać :) Takie kaszotto jest fantastyczną opcją, przygotowuje się je naprawdę szybko sprawnie i wymaga użycia tylko jednego dużego garnka. Idealne, mało wymagające, a jednocześnie bardzo pożywne danie. Doskonale sprawdzi się po całym dniu w pracy :)


Składniki, 4 porcje
1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej pęczak lub wiejskiej (150g)
300g piersi z kurczaka, pokrojonej w kosteczkę
1 cebula
2 ząbki czosnku
20g masła klarowanego
500ml bulionu drobiowego lub warzywnego
500g przecieru pomidorowego z ostrą papryczką (u mnie Dawtona)
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy 
łyżeczka oregano, sól, pieprz, wędzona papryka mielona do smaku
do podania: jogurt grecki / awokado / starty ser

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać masło. Dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek i zeszklić. Następnie dodać kaszę i chwilę przesmażyć cały czas mieszając. Dodać kurczaka, oregano, doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą wędzonej papryki (ok. 1/4 łyżeczki). Smażyć, dość często mieszając, aż mięso się dobrze zetnie. Zalać bulionem. Gotować około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać przecier, odsączoną kukurydzę i fasolkę i wymieszać. Gotować jeszcze 15 minut, co jakiś czas mieszając (nie przykrywając już garnka), aż kaszotto zgęstnieje i będzie miało lekko lejącą, aksamitną konsystencję. Podawać każdą porcję z 1/4 awokado, łyżeczką jogurtu greckiego lub zwykłego gęstego oraz łyżeczką startego sera.

Wartość energetyczna 1 porcji (z awokado, jogurtem i serem): 450 kcal


Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...