wtorek, 6 grudnia 2016

Tarta pełnoziarnista z łososiem i szpinakiem

Składniki, 4 porcje:
Spód:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki rozdrobnionych płatków owsianych
1/3 kostki masła
3 łyżki gęstego jogurtu
szczypta soli
1 żółtko
Farsz:
200g filetu z łososia
3 jajka + 1 białko
pół szklanki mleka
1 opakowanie mrożonego/świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Spód: Do miski wrzucić mąkę, płatki owsiane (zmielone z grubsza w malakserze lub rozdrabniaczu), pokrojone w kostkę zimne masło, jogurt, sól oraz żółtko. Rękami zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub na minimum 1-2h do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć nim formę do tarty i podpiec około 15-17 minut w 180 st.
Farsz: Szpinak rozmrozić w rondelku, doprawić go solą oraz rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. Jeśli używamy świeżego szpinaku wrzucamy go na patelnię i mieszamy aż zmniejszy swoją objętość. Filet z łososia bez skóry lekko oprószony solą podsmażyć w całości na suchej patelni teflonowej. Gdy przestygnie poszarpać go rękami na mniejsze kawałki. Jajka rozkłócić w miseczce z solą, pieprzem oraz mlekiem.
Całość: Na podpieczony spód wyłożyć szpinak oraz rozdrobnionego łososia. Zalać masą jajeczną. Piec w 180 st. przez 20-25 minut, aż jajka się zetną. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut przed rozpoczęciem krojenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...