Chlebek bananowy jest jednym z najprostszych wypieków, których spokojnie można się podjąć, nawet jeśli nie mamy w tym dużego doświadczenia. To również świetny sposób na wykorzystanie zalegających, ciemniejących i mało ciekawie wyglądających bananów :-) Przepis można nieco zmodyfikować i nie dodawać ksylitolu, jeśli wolimy mniej słodkie desery lub np. uatrakcyjnić go dodając np. posiekane suszone owoce, orzechy włoskie lub wiórki kokosowe.
Składniki, 12 porcji:
3 spore dojrzałe banany
3 jajka
2 szklanki mąki owsianej
50 g ksylitolu
80 g roztopionego masła / oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę, ksylitol oraz cynamon. W osobnej misce rozgnieść widelcem lub zblendować banany, wymieszać je z jajkami, roztopionym masłem oraz ekstraktem waniliowym. Składniki wymieszać ze sobą i odstawić na ok. 5 minut. Keksówkę o dł. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę. Piec około 60 min., do suchego patyczka. Kroić po ostudzeniu.
Wartość energetyczna 1 porcji: 188 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz