wtorek, 13 marca 2018

Pizza pełnoziarnista na mące orkiszowej

Wreszcie się udało! Po kilku mniej lub bardziej udanych podejściach udało mi się zrobić najlepszą pizzę na pełnoziarnistej mące. Tym razem wykorzystałam mąkę orkiszową 1850. Jeśli chcecie zrobić nieco delikatniejszą wersję (chociaż ta naprawdę nie jest taka ciężka jak większość wypieków na mąkach razowych), możecie część mąki zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąka włoską (typ "00"). Dodatki do pizzy według uznania - ja postawiłam na cebulkę, paprykę oraz pieczarki i grillowaną pierś kurczaka, które zostały po niedojedzonym obiedzie ;-) Wykorzystałam również pyszną włoską mozzarellę di bufala, a na wierzchu dla koloru wylądowała garść rukoli.

Składniki, 4 porcje:
Ciasto:
300 g mąki orkiszowej typ 1850 lub 200 g mąki orkiszowej + 100 g mąki pszennej (np. "00")
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
Sos:
300 g passaty pomidorowej z kawałkami pomidorów z butelki
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
Dodatki:
1 kulka mozzarelli (125 g)
1/2 cebuli
1/2 dużej papryki
kilka pieczarek
1/2 grillowanej piersi z kurczaka

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę lub mąki włożyć do miski. Drożdże rozpuścić połowie wody, dodać do nich cukier, łyżeczkę przygotowanej mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut aż rozczyn zacznie się pienić. Rozczyn dodać do mąki wraz z solą, cukrem i 1 łyżką oliwy i wymieszać (można użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego). Stopniowo dodawać resztę wody aż do uzyskania gładkiej i dającej się zagniatać konsystencji (ciasto nie powinno się lepić do rąk, nie może być też zbyt twarde). Przygotować miskę, którą wysmarować 1 łyżką oliwy, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na minimum 1h (proces wyrastania jest naprawdę istotny, starajmy się go nie skracać!). Jeśli mamy w domu dość niską temperaturę można ciasto można wstawić do wyrastania do piekarnika rozgrzanego do 40-50 st, a następnie wyłączonego.
Sos: Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę oraz starty czosnek i zeszklić 2-3 minuty. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą oraz oregano, a następnie gotować pod lekko uchyloną pokrywką około 20 minut co jakiś czas mieszając.
Pizza: Piekarnik rozgrzać do 240-250 st. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Położyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie rozciągać rękami lub rozwałkować wałkiem na maksymalnie dużą powierzchnię (w razie potrzeby można je jeszcze lekko delikatnie podsypać mąką, ale jeśli zaczniemy je porządnie ugniatać ciasto przestanie się kleić). Na ciasto wyłożyć równomiernie sos. Na wierzchu porozrzucać podartą rękami mozzarellę, cebulkę pokrojoną w cieniutkie pióra, paski papryki, plasterki pieczarek (można je wcześniej lekko poddusić) oraz pokrojonego w drobną kostkę grillowanego kurczaka lub kawałki wędliny drobiowej. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut, aż brzegi lekko się zrumienią. Po wyjęciu pokroić i udekorować rukolą.

Wartość energetyczna 1 porcji (ćwiartki): 475 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...