Składniki, ok. 20 sztuk:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
125 ml mleka
25 g masła
7 g drożdży suszonych / 25 g świeżych
1 łyżeczka cukru / miodu / syropu klonowego
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
500 g pieczarek
2 łyżki oleju
2 cebule
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mąkę (wsypać najpierw 180 g, resztę zostawić do posypania jeśli będzie taka konieczność), suszone drożdże, sól oraz cukier wymieszać w misce. Dodać niecałe 2 żółtka, ciepłe mleko oraz miękkie masło i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli używamy świeżych drożdży, rozpuszczamy je w ciepłym mleku i dodajemy cukier lub inne słodzidło i odstawiamy na kilka minut aż zaczyn zacznie się pienić; dodajemy go wówczas do mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 1h, przykrywając ściereczką.
W międzyczasie cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać umyte i pokrojone w kosteczkę pieczarki, poddusić razem aż zmiękną a woda, którą puszczą odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, podzielić go wzdłuż na 2 części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wzdłuż brzegu każdej z nich układać farsz pieczarkowy, końce ciasta zakleić, a następnie obrócić łączeniem w dół i lekko spłaszczyć dłonią. Tak przygotowane długie pasy z farszem podzielić na porcje. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (jeśli mamy chłodno w mieszkaniu możemy wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 50 st.). Pozostałą część żółtka wymieszać z odrobiną mleka i posmarować paszteciki z wierzchu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz