poniedziałek, 6 listopada 2017

"Bounty" z kaszy jaglanej

Przepis na bounty pojawił się już jakiś czas temu, bazował on jednak głównie na mleku kokosowym oraz wiórkach. Ten ma dodatek kaszy jaglanej - batoniki są bardzo sycące, a jednocześnie nie są bardzo kaloryczne. Naprawdę bardzo przypominają swój sklepowy oryginał, więc jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami kokosa, gorąco polecam wypróbować! :)

Składniki, ok. 30 sztuk:
1 szklanka (ok. 180 g) kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego
200 g wiórków kokosowych
100 g blanszowanych migdałów (zmielonych)
4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czekolady gorzkiej min. 70% kakao
4-5 łyżek mleka krowiego / roślinnego

Przygotowanie:
Przygotować blaszkę 30x25 cm - wyłożyć ją papierem do pieczenia (wystarczy spód, można również boki - będzie wygodniej wyciągać batoniki). Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem na sicie (w ten sposób pozbawimy ją goryczki). Włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać ksylitol, ekstrakt waniliowy i ugotować (około 15 minut). Po tym czasie kasza całkowicie wchłonie wodę. Wyłączyć gaz, dodać mleko kokosowe, wymieszać i z grubsza zblendować (nie jest to koniecznie). Dodać wiórki kokosowe (zostawić 1-2 łyżki do dekoracji) oraz zmielone migdały. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wyrównać masę i dokładnie docisnąć dłonią. Odstawić do przestudzenia. Przygotować w tym czasie polewę - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem. Polać masę kokosową i schłodzić w lodówce (kilka godzin, a najlepiej całą noc). Pokroić na batoniki.

Wartość energetyczna 1 porcji: 120 kcal

Oryginalny przepis pochodzi ze strony bananowepole.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...