środa, 2 listopada 2016

Krem z dyni na mleku kokosowym

Jesień to czas w którym króluje dynia. I jest to w zasadzie niepodważalny fakt :) Kto lubi i korzysta z niej w swoim menu na pewno wie, jak wiele fantastycznych potraw można przygotować z jej udziałem. Klasyką jeśli chodzi o dynię jest zupa krem, stąd też nie moglo zabraknąć jej i u mnie. Ta wersja jest bardzo syta i odżywcza ze względu na obecność ziemniaków i mleka kokosowego, a dodatek imbiru oraz ostrej papryki sprawia, że nada się ona w sam raz na chłodnne, jesienne popołudnia.

Składniki, 4 porcje:
500g obranej dyni
200g ziemniaków
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonej kurkumy
łyżeczka curry
szczypta ostrej mielonej papryki
czubata łyżeczka startego imbiru
1,5 szklanki bulionu
puszka mleka kokosowego (400g)

Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać dynię oraz ziemniaki, a także przyprawy, sól oraz pieprz. Przesmażyć kilka minut cały czas mieszając. Zalać gorącym bulionem, gotować około 15 minut. Dodać mleko kokosowe i zmiksować.

Wartość energetyczna 1 porcji: 316 kcal

Oryginalny przpies pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...